Zodra de lentezon zich laat zien en we massaal naar buiten trekken om te genieten van de natuur, keren ook de teken terug. Deze kleine spinachtigen lijken onschuldig, maar vergis je niet. Een beet van een teek kan ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Denk aan de ziekte van Lyme of andere door teken overgedragen infecties die jarenlang klachten kunnen geven. Het probleem? Vaak merk je een tekenbeet niet eens op tijd op.
Daarom is jouw waakzaamheid van levensbelang. Voor jezelf én voor de volksgezondheid. Door tekenbeten te melden via Tekennet én door verwijderde teken op te sturen, help je actief mee aan het in kaart brengen van tekenactiviteit en ziekteverwekkers in jouw regio. En dat is belangrijker dan ooit.
Tekenbeten: onzichtbare dreiging met zichtbare gevolgen
Een teek is piepklein, maar de risico’s die hij met zich meedraagt zijn allesbehalve klein. Na een beet kan er een rode kring op je huid ontstaan. Dit is een signaal van besmetting. Maar ook zonder zichtbare symptomen kan je besmet raken met bacteriën zoals Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Als deze infectie niet op tijd wordt opgespoord en behandeld, kunnen langdurige klachten ontstaan zoals chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen of zenuwaandoeningen. Het risico op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is 1 à 2%, zo meldt Sciensano op hun website.
Een tekenbeet is geen zeldzaamheid. Elk jaar worden duizenden mensen in België gebeten door een teek. Een groot deel hiervan blijft onder de radar, simpelweg omdat ze niet gemeld worden. En dat maakt het moeilijker om het risico in te schatten en gepaste preventiemaatregelen te nemen.
Meld je tekenbeet én stuur de teek op
Iedere beet telt. Via Tekennet.be kan je snel en eenvoudig aangeven waar en wanneer je gebeten werd. Dit kost je maar een minuut van je tijd, maar levert onschatbare informatie op voor onderzoekers. En daar stopt het niet. Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, roept burgers op om de verwijderde teek op te sturen voor wetenschappelijk onderzoek.
Met jouw melding en de opgestuurde teek help je mee aan:
- Een beter overzicht van tekenactiviteit in België
- Snellere detectie van risicogebieden
- Analyse van welke ziekteverwekkers teken bij zich dragen
- Onderbouwd volksgezondheidsbeleid en betere bescherming
De informatie over hoe je de teek opstuurt is ook te vinden op Tekennet. Dit gebeurt veilig en anoniem. Zo draag je rechtstreeks bij aan onderzoek dat ons allemaal beschermt. Let wel: doe dit enkel met teken gevonden bij mensen, niet met teken van huisdieren.
Wat te doen bij een tekenbeet?
De boodschap is eenvoudig: verwijder de teek onmiddellijk met een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, bij het kopje. Trek rustig en recht naar boven, zonder te draaien. Zorg ervoor dat je de teek volledig verwijdert. Ontsmet nadien de huid met alcohol of een ontsmettingsmiddel.
Twijfel je over wat je moet doen bij een beet of bij het verwijderen van een teek? Wil je alle hulpmiddelen om een teek veilig te verwijderen zeker toevoegen aan je thuisapotheek? Kom langs bij Apotheek An De Witte.