9 tips voor een gelukkiger leven

Dat het over het algemeen niet zo goed gaat met onze mentale toestand, hebben we al lang door. Toch blijven we vaak haperen in dezelfde patronen die ons ongelukkig maken. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste hulp te vinden. Jammer, want mentale moeilijkheden leiden tot heel wat gezondheidsklachten. Wees een stap voor. Lees deze 9 tips voor een gelukkiger leven. Zo neem je zelf het heft in handen om met kleine aanpassingen in je denken en doen grote vooruitgang te boeken. Alles start bij de geluksdriehoek. Hierbij staan 3 punten centraal. Geluk draait rond jezelf kunnen zijn, goed omringd zijn en je goed voelen in je vel. Hoe maak je jezelf sterker op deze 3 vlakken? Gebruik deze tips.

1. Sta stil bij wat voor jou belangrijk is in je leven.

Wat maakt jouw leven zinvol? Wat geeft met andere woorden betekenis aan jouw leven? Dit zijn heel belangrijke vragen om veerkrachtig te zijn in moeilijke periodes. Weet dat dit niet per se over grootse dingen hoeft te gaan. Vaak geven kleine acties zin aan je leven. Iets creatiefs maken. Investeren in mensen. Iets doen voor het goede doel. Dagdagelijkse zaken anders aanpakken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat hiermee bedoeld wordt. Het klinkt misschien wat raar, maar stel jezelf eens de vraag hoe je wil herinnerd worden als je er niet meer bent. En focus je er vanaf nu op om zoveel mogelijk in die richting te denken en doen.

2. Som alles op waar je trots op bent.

Kijk niet alleen naar je zwaktes. Zet je sterktes op de voorgrond. De mens is op zich een raar beestje. Negatieve ervaringen blijven veel hardnekkiger hangen dan positieve ervaringen. Toch heb je de sleutel in handen om je manier van denken te veranderen. Bekijk jezelf, anderen en de rest van de wereld door een positieve bril. Blijf optimistisch. Praat meer over leuke dingen dan over negatieve ervaringen. Doe eens iets anders. Ontdek nieuwe plekken. Pak problemen anders aan. Zet je sterktes volop in. Zo ga je sneller op je doel af, ervaar je succes en neemt faalangst af. En heb je met andere woorden meer impact op jouw leven en dat van een ander.

3. Denk na over wat jou motiveert.

Stel voor jezelf uitdagende en haalbare doelen op. Niet wat anderen van je verwachten. Wel wat jij voor jezelf wil bereiken. Duidelijke doelen versterken je engagement. Wees je er van bewust dat er veel afleidingen op het pad richting je doel komen. De kunst is om aan deze afleidingen te weerstaan en om je zelfcontrole te bewaren. De gestelde doelen kunnen iets heel eenvoudigs zijn. Bijvoorbeeld eindelijk eens die slordige kast opruimen. Toch is dit heel moeilijk te doen als je afgeleid wordt door berichtjes, telefoons, gezinsleden,… Ze zeggen vaak dat de tijden veranderd zijn. Als het op afleidingen aankomt is dit zeker en vast het geval. We worden overstelpt met informatie en digitale berichten die ons instant uit balans brengt. Leg dus regelmatig letterlijk deze afleiders aan de kant. Maak hier een gewoonte van. Houd bij welke doelen je al bereikt hebt en hoever je staat richting een volgend doel.

4. Focus je op de mensen van wie je steun krijgt.

Je wil er zijn voor iedereen. Maar doet iedereen dat ook voor jou? Staat die persoon klaar als je met iets zit? Voel je dat contact met die persoon je vooruit helpt? Hou hieraan vast. Bouw sterkere relaties op met de belangrijke mensen in je leven door wederzijds te communiceren. Toon dat je oprecht interesse hebt in hoe het met de andere gaat. Stel bijzondere gebaren. Zo doet een kaartje sturen wonderen. Geef complimenten. Stel je zelf kwetsbaar op. Wees met andere woorden oprecht in je contacten. Wat je geeft, krijg je ook terug.

5. Ga na op welke manier jij iets betekent voor een ander.

Betekenis geven aan je leven zit vaak in iets betekenen voor een ander. Helpen en zorgen zit in onze menselijke aard. Dat geeft ons een goed gevoel. Is het nu voor je huisdier, je eigen familie of voor een goed doel. Mensen helpen maakt je leven zinvol. En zinvol leven helpt je op weg naar meer geluk.

6. Eindig de dag steeds met denken aan dat waar je dankbaar voor bent.

Elke dag gebeuren kleine dingen die je een klein gelukje bezorgen. Het grootste probleem is dat je je vaak niet bewust bent van die kleine gelukjes. En dat is bijzonder jammer. Verander dus nu je mentaliteit. Sta echt stil bij die dankbare gebaren en momenten. Vele kleine gelukjes maken samen groot geluk. Iemand die iets leuks zegt. Een mooie zonsopgang op weg naar het werk. Een grappig momentje dat onmiddellijk een glimlach op je gezicht tovert. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Besef dit dan ook effectief. En schenk ook anderen deze kleine gelukjes. Een dank je wel of hoedje af doet veel.

7. Zoek manieren om regelmatig je gedachten los te laten.

Denken zonder te oordelen over je gedachten. Dat is eenvoudiger dan het klinkt. Wat doe je meestal als je een bepaalde gedachte hebt? Je steekt die in een hokje. Goed of slecht. Maar gevoelens zijn niet goed of slecht. Ze zijn er en vertellen hoe je je op dat moment voelt. Het vervolg is wat je er zelf van maakt. Keer dus een stap terug. Wees je bewust van je gedachten. Ervaar ze. Onderga ze. Zonder er een etiket op te plakken.

8. Wees mild voor jezelf.

Wat zijn we toch altijd streng voor onszelf. Terwijl dit echt geen enkel nut heeft. Behalve dat je jezelf steeds slechter in je vel gaat voelen. Weet dat iedereen worstelt met diezelfde gevoelens. Je bent echt niet de enige. Aanvaard je gevoelens zonder bijkomend oordeel. Vergeef jezelf als je in de fout gegaan bent. Niemand is perfect. Dat weet iedereen, maar lijken we toch te vergeten als het over onszelf gaat. Tijd om hier verandering in te brengen.

9. Zet in op dat wat je energie geeft.

Energie haal je uit gevoelens. Aangename gevoelens die je ervaart bij leuke ervaringen. Of onaangename gevoelens die je de kracht geven om het anders te gaan doen. Allebei geven ze je de energie om verder te gaan. Als je ze niet laat overheersen en als ze jouw gedrag niet volledig overnemen. Op zich gaat het ook over relativeren. Ik ervaar dit gevoel. Dan is dat maar zo. Dat kan je toch onmogelijk veranderen. Dus laat het je overkomen en pak het op een positieve manier aan. Zo krijg je de juiste energie.

Bron geluksdriehoek: Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

Wil je graag weten hoe gezonde voedingssupplementen bijdragen tot een gelukkiger leven? Bij Apotheek De Witte helpen we je graag verder!