Laat jicht je feestdagen niet verknallen

Jicht is meer dan een vervelend kwaaltje. Die intense, onverwachte pijn in je gewrichten is overweldigend. De lekkernijen van de feestdagen verhogen helaas het risico op aanvallen. Toch is er hoop. Laat jicht je feestdagen dus niet verknallen. Met de juiste aanpak breng je deze gezellige tijd met familie en vrienden zorgeloos door.

Wat is jicht?

Jicht is meer dan gewoon pijnlijke gewrichten. Het is een complexe aandoening veroorzaakt door teveel urinezuur in je bloed. Dit leidt tot kristalvorming in en rond de gewrichten, wat die ondraaglijke pijn veroorzaakt. De eerste aanval is doorgaans aan de grote teen, die er rood en gezwollen uit gaat zien.

Vanwaar dat teveel aan urinezuur? De oorzaken zijn uiteenlopend. Bij sommige mensen maakt het lichaam zelf teveel urinezuur aan. Bij anderen komt dit voort uit het voedingspatroon. Een derde categorie zijn de mensen waarbij de nieren het urinezuur onvoldoende gaan afbreken.

Door te begrijpen wat jicht veroorzaakt, kan je actief stappen ondernemen om de symptomen te verminderen.

Hoe behandel je jicht?


Medicatie
Er zijn effectieve medicijnen beschikbaar die niet alleen de pijn verlichten, maar ook helpen toekomstige aanvallen te voorkomen. Deze medicijnen zijn je bondgenoten in de strijd tegen jicht. De juiste dosissen zijn ontzettend belangrijk, aangezien overdaad snel bijwerkingen veroorzaakt. Laat je dus zeker goed adviseren door je apotheker en arts.

Voeding
Eenvoudige aanpassingen in wat je eet en drinkt, kunnen een groot verschil maken. Tijdens de feestdagen vormt dit een extra uitdaging. Toch is het echt de moeite waard om hier rekening mee te houden.

– Drink veel water. Dit helpt om urinezuur uit je systeem te spoelen.
– Neem voldoende magere zuivelproducten
– Beperk je inname van rood vlees, vette vis, zeevruchten, alcohol en suikerhoudende dranken. Deze kunnen je urinezuurspiegel verhogen en jichtaanvallen uitlokken.
– Zweer bier volledig af, ook niet-alcoholisch.
– Focus op plantaardige eiwitten. Deze zijn minder belastend voor je urinezuurspiegel.

Leven met jicht is uitdagend. Met de juiste zorg, medicatie en dieetaanpassingen, kun je toch een vol en actief leven leiden. Laat jicht je feestvreugde dus niet ontnemen. Met een beetje zorg en aandacht, geniet je volop van elk kostbaar moment.

Meer weten over een gebalanceerde aanpak voor jicht? Kom langs bij apotheek An De Witte. We helpen je graag verder.