3 stappen bij het wegdoen van vervallen geneesmiddelen

Een mens verzamelt wat. Van voedingsmiddelen over hebbedingetjes tot geneesmiddelen. Wanneer je eens de tijd én de moed vindt om je kasten uit te mesten, val je haast achterover van wat je afgelopen maanden gekocht hebt. En bijgevolg van wat allemaal rijp is voor de vuilbak. Of net niet voor de vuilbak, want geneesmiddelen horen daar niet in thuis. Maar wat doe je er dan wel mee?

3 stappen bij het wegdoen van vervallen geneesmiddelen

Stap 1: Controleer de houdbaarheidsdatum van je geneesmiddelen.

Alles wat over datum is gaat weg. We krijgen vaak medicijnen voorgeschreven die we slechts deels gebruiken. Een halve fles siroop. Pilletjes waarvan je slechts de helft mocht innemen. Zalfjes die je nauwelijks 3 keer gesmeerd hebt. Dat kan beter, hoor ik je denken. Maar het is nu eenmaal onbegonnen werk om geneesmiddelen volgens persoonlijke dosissen te verpakken. En als puntje bij paaltje komt heeft dat medicijn je wel degelijk van je probleem afgeholpen. Maar eens de houdbaarheidsdatum verstreken is, verliest het geneesmiddel zijn werking. Dus zit er niets anders op dan deze halve dosissen weg te doen.

Stap 2: Doe de lege verpakkingen van je geneesmiddelen bij je eigen afval.

Kartonnen dozen en papieren bijsluiters gaan bij papier en karton. Lege doordrukverpakkingen of flesjes gaan bij het restafval. Ja laat dus enkel die verpakkingen over waarin er nog geneesmiddel te vinden is.

Stap 3: Breng de vervallen geneesmiddelen naar je apotheek.

Naar de apotheek brengen is de gulden regel. Pilletjes en siroopjes doorspoelen of in je vuilzak steken is het slechtste wat je kan doen. Weet dat al deze stoffen in onze grond en ons water terechtkomen. Die stoffen keren op die manier terug naar ons lichaam. Zonder het te beseffen breng je de gezondheid van een hele bevolking in gevaar. Met uitzondering van plantaardige medicijnen op basis van kruiden. Maar dat onderscheid is niet makkelijk te maken. De enige juiste weg voor je vervallen geneesmiddelen is dus die richting de apotheek.

Breng je vervallen geneesmiddelen binnen bij Apotheek An De Witte