7 tips om beter te slapen

5-tips-om-beter-te-slapen-Apotheek-De-Witte

Slecht slapen is slopend. Het voelt aan alsof je in een roes leeft. Je vergeet de kleinste dingen en je hebt de grootste moeite om je te focussen. Je wordt emotioneel. Je hersenen krijgen niet die broodnodige tijd om dingen te verwerken. En ondanks je extreme vermoeidheid blijf je elke avond de minuten of uren aftellen tot je in slaap valt. Of val je wel als een roosje in slaap, maar schiet je midden in de nacht wakker. Herkenbaar? Iedereen heeft wel eens een periode van hoge stress of andere problemen die slapeloosheid veroorzaken. Bovendien doet onze hedendaagse leefstijl weinig goeds aan de kwaliteit van onze slaap. Tijd om er iets aan te doen en je gewoontes te veranderen. Weet dat je zelf al veel kan doen om je slaaphygiëne drastisch te verbeteren. Volg deze 5 tips om beter te slapen.

  1. Deze eerste tip is zo eenvoudig. Ga naar bed als je slaperig bent. Begin je te geeuwen? Krijg je koude rillingen en voel je jouw ogen dichtvallen? Dit zijn duidelijke signalen van je lichaam dat het tijd is om te slapen. Negeer je die, dan heeft dit zeker op lange termijn een slechte invloed op je slaap. Kruip ook niet onder de wol als je helemaal niet slaperig bent. Liggen draaien en keren bezorgt je zeker geen aangename nacht.
  1. Let op wat je eet of drinkt net voor het slapengaan. Eet ten laatste 2 uur voor je naar bed gaat. Geen gefrituurd eten of gebakken vetten. Wel eten met trage koolhydraten, zoals aardappelen, pasta of brood. Drink geen alcohol of dranken met cafeïne. Weet dat cafeïne nog doorwerkt tot wel 5 uren later. Zit dit nog in je lichaam als je gaat slapen, dan verstoort het jouw nachtrust. Drink iets wat de slaap bevordert, zoals lindebloesemthee.
  1. We zijn verknocht aan onze schermen. Maar net die schermen verstoren je nachtrust. Leg jouw smartphone of laptop minstens 1,5 uur voor je gaat slapen aan de kant. Kijk niet naar tv als je de slaap niet kan vatten. Lezen is veel bevorderlijker voor de nachtrust dan naar een scherm te zitten staren.
  1. Beweging maakt je gezond moe. Met beweging bedoelen we geen intensieve sport. Of toch zeker niet net voor het slapengaan. Zorg wel minstens 3 keer per week voor voldoende beweging. Wandelen is hiervoor ideaal. Wil je extra ontspannen je bed induiken? Ga dan voor een rondje yoga, qi gong of tai chi. Deze oosterse bewegingsvormen hebben al eeuwenlang hun nut bewezen op vlak van fysieke en mentale gezondheid. Ze zijn laagdrempelig en haalbaar voor iedereen.
  1. Gebruik natuurlijk daglicht om je bioritme terug te krijgen. Ga elk ochtend net na het opstaan in het daglicht zitten. Bij het raam. Op je terras. Jouw lichaam krijgt zo duidelijk het signaal dat het tijd is om wakker te worden. Houd ook dit bioritme aan, door zoveel mogelijk op hetzelfde uur op te staan. Ben je verknocht aan je middagdutje? Slaap dan zeker niet langer dan 20 minuten.
  1. Een goede nachtrust hangt ook sterk af van je slaapkamer. Kan je ze ‘s avonds verduisteren? Bedraagt de temperatuur tussen de 18 en 20 graden? Heb je een goede matras en hoofdkussen? Als je op alles ja antwoordt, dan heb je de ideale omstandigheden om goed te slapen.
  1. Gebruik middelen op basis van kruiden of planten om beter te slapen. Het is wetenschappelijk bewezen dat valeriaan een positief effect heeft op de slaapkwaliteit. Het is zelfs even doeltreffend als sommige slaappillen, met dat verschil dat het geen bijwerkingen of verslaving met zich meebrengt. Je valt snel in slaap én slaapt beter en dieper. Goed om fit op te staan en met een frisse geest aan de dag te beginnen.

Ga langs bij Apotheek An De Witte en slaap opnieuw als een roosje.