3 manieren om je keuze voor orgaandonatie te registreren

3 manieren om je keuze voor orgaandonatie te registreren

Orgaandonatie blijft een delicate kwestie. In België wordt iedereen automatisch gezien als orgaandonor. Tenzij er ooit eens gezegd of aangegeven is dat je dat echt niet wil. Maar zolang dit niet ergens officieel geregistreerd staat, blijft het een vage grens. Het nieuws van jouw overlijden sloeg net de grond van onder de voeten van je nabestaanden. Niemand denkt in zo’n situatie helder na. Of wil hier op dat moment over nadenken. Doe hen dat niet aan en registreer nu al klaar en duidelijk of je al dan niet instemt met donatie moest je plots overlijden. De overheid lanceert 3 manieren om je keuze voor orgaandonatie te registreren. Doe dit nu eenvoudig en snel.

Wat kan je doneren?

Jouw lichaam bevat zelfs tot hogere leeftijd heel wat herbruikbaar materiaal. Mits het nog intact is. Dit komt misschien wat wreed over, maar zo is het nu eenmaal. Vitale organen als je hart, longen, lever, nieren of dunne darm redden levens. Ander lichaamsmateriaal zoals hartkleppen, hoornvliezen huid of botten verbeteren levens. Ook weefsels bevatten kostbare informatie voor de wetenschap.

Waarom doneren?

Wist je dat 1 donor tot wel 8 mensenlevens kan redden? Of de levenskwaliteit van zo’n 100 mensen kan verbeteren? En onrechtstreeks nog veel meer, want ook schenkingen aan de wetenschap zorgen voor betere behandelingen en betere medische kennis. Weet ook dat jouw nabestaanden geen cent betalen van jouw donatie. En dat ze de kans krijgen om volwaardig afscheid van jou te nemen, een cruciale stap in je verwerkingsproces. Jijzelf zal er niets meer van ervaren. Maar door je keuze voor orgaandonatie te registreren spaar je jouw nabestaanden heel wat zorgen uit.

Registreer je keuze om wel of niet te doneren.

Vroeger bestond er maar 1 manier om jouw keuze wat betreft donatie te registreren. Nu zijn er 3 manieren.

  • Registreer je keuze online via klikvoororgaandonatie.be. Je meldt je aan met je e-ID of met Itsme. Je klikt voor 4 types donatie aan of je toestemt of niet. Je bevestigt je keuze en het is al gebeurd. In minder dan een minuut geef je jouw nabestaanden ruimte om te rouwen bij je overlijden.
  • Ga langs bij je gemeentehuis of stadhuis en laat daar je keuze vastleggen.
  • Vraag bij het volgende bezoek aan je (huis)arts om jouw keuze in je dossier te registreren.

Help ook na je leven anderen door nu je keuze voor orgaandonatie te registeren.