Laat je niet vangen door deze 5 winterkwaaltjes

Laat je niet vangen door deze 5 winterkwaaltjes

Wanneer de kou begint toe te slaan, starten gezellige tijden. Maar ook tijden om jezelf extra goed te verzorgen. Want de koude en grijze seizoenen maken je vatbaar voor winterkwaaltjes. Je bent niet echt ziek, maar deze vervelende kwaaltjes zijn niet aangenaam. Bereid je goed voor. Met de juiste middelen ben je perfect gewapend tegen deze winterse ongemakken.

  1. Verkoudheid

De verkoudheden staan weer goedkoop. Dat hoor je tijdens de winter wel eens zeggen. Je neus loopt sneller dan je ze kan snuiten. Je hebt een vervelende hoest of krijgt zelfs een beetje keelpijn. Verkoudheden zijn virale infecties. Deze winterkwaal is meestal onschuldig, maar toch heel vervelend.

De oplossing

Eerst even een misvatting uit de wereld helpen. Een verkoudheid krijg je niet door de kou. Maar je lichaam verbruikt bij koude een pak meer energie. Hierdoor blijft er minder energie over om infecties te bestrijden. Vandaar dat je in de winter toch vatbaarder bent voor deze winterkwaal. Verzorg dus in de eerste plaats je weerstand. Producten met beta-glucanen of met middelen om de darmflora gezond te houden zijn hier ideaal voor.

Lopen je symptomen toch wat uit de hand? Dan heb je andere producten nodig. Spoel je neus met fysiologisch water. Gebruik een neusspray met zeezout. Wist je dat je neus snuiten de kans op sinusitis vergroot? Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan telkens een neusgat dicht, wissel dan en snuit vooral niet te hard.

Heb je ook keelpijn of hoest? Laat dit tijdig nakijken. Gebruik siroop en stil de pijn met paracetamol.

  1. Wintertenen en winterhanden

Niemand houdt van koude handen en koude tenen. Maar dat valt eenvoudig op te lossen met warme sokken, een kersenpitkussen of een gezellig haardvuur. Bij wintertenen en winterhanden slaat de koude nog harder toe. Bloedvaten vernauwen. Je bloed heeft onvoldoende plaats om goed door te stromen. Je krijgt rode vlekken en zwellingen op je tenen of je vingers. Pijn en jeuk slaan toe. Een winterkwaal waar je liever niet mee te maken krijgt.

De oplossing

Neem wisselbaden waarbij je de handen of voeten enkele minuten in warm water houdt en daarna een halve minuut in koud water. Dit stimuleert de doorbloeding.

Hou je volledige lichaam goed warm. Verwen je voeten op een heerlijke massage. Zo houd je ze droog. Ga te rade bij je huisarts, dermatoloog op apotheek. Bij ernstige jeuk biedt een zalf met cortisone vaak verlichting.

TIP: handcrème en voetcrème van Caudalie

  1. Droge huid

De schrale winterse wind snijdt hard. Je huid krijgt het zwaar te verduren. Vooral de delen die vaak rechtstreeks met de wind in aanraking komen. Je gezicht of je handen. Maar ook de huid onder je kleren ziet af. Wacht niet tot je gek wordt van de jeuk.

De oplossing

Begin met je te wassen met lauw water. Warm water is uiteraard aangenamer. Maar vanaf een temperatuur van 38 graden spoel je de natuurlijke beschermlaag van je huid weg. Was je met pH-neutrale producten. Zeepvrije douchegels, oliën en vettige lotions maken je huid weerbaar tegen de schrale wind.

Kies voor je handen en gezicht speciale crèmes. Je handen kunnen een dikke laag handcrème verdragen. Bij je gezicht ga je dan weer voor een verzorging die bij jouw huidtype past.

TIP: vraag advies in de apotheek

  1. Droge en gebarsten lippen

Wat een vervelend gevoel, die droge lippen. Je hebt de neiging om er steeds aan te likken. Maar dat maakt het probleem alleen nog erger. De winterwind slaat genadeloos toe.

De oplossing

Neem overal waar je gaat je lippenbalsem mee. Zijn je lippen al gebarsten? Dan heb je een herstellende lippenbalsem nodig.

TIP: gebruik een herstellende en beschermende lippenbalsem

  1. De winterblues

De dagen zijn donker. We zien minder zon. Daar wordt een mens niet bepaald vrolijk van. Het is zelfs bewezen dat je lichaam tijdens herfst en winter meer slaaphormonen aanmaakt. De winterdip zit dus niet tussen je oren.

De oplossing

Beweeg. Blijf sporten. Duffel je dik in en ga wandelen. Eet gezond en voorzie voldoende nachtrust. En neem daglicht in. Je leest het goed. Je portie daglicht in een tablet. Deze dagelijkse portie vitamine D doet wonderen.

Wapen je tegen winterkwaaltjes met het advies en de producten van Apotheek An De Witte.