Laat hoofdpijn je dag niet verpesten

Laat hoofdpijn je dag niet verpesten

We zijn er met z’n allen terug ingevlogen. De eerste drukke dagen van het nieuwe jaar zijn al achter de rug. Heb jij ook wel eens last van hoofdpijn? Op het werk, in de klas, achter je computer of ’s avond na een drukke dag? Hoofdpijn neemt alles over en doet je extreem ongemakkelijk voelen. Maak snel komaf met dat gevoel. Laat hoofdpijn jouw dag niet verpesten.

Waarom heb je last van hoofdpijn?

Hoofdpijn wordt onderverdeeld in primaire en secundaire hoofdpijn. Bij iedereen kunnen beide vormen van hoofdpijn de kop opsteken.

Primaire hoofdpijn

Je kent het wel. Je kijkt uit naar vakantie. Tijd voor pure ontspanning. Maar jouw verlof heeft een omgekeerd effect. In plaats van te relaxen, komt hoofdpijn opduiken.

Of net het omgekeerde. Het afronden van je taken alvorens je vakantie neemt, geeft jou onnoemelijk veel stress. Wat komt daar aankloppen? Inderdaad, hoofdpijn. Ook slaapgebrek of een overdaad aan lichtprikkels en lawaai doen je hoofd barsten. Laten net dat de prikkels zijn die we tijdens ons druk leventje te verwerken krijgen.

Dit zijn vormen van primaire hoofdpijn. Je lichaam bouwt spanning op rond de nek en de schouders. Hierdoor krijg je pijn aan je hoofd.

Secundaire hoofdpijn komt van buiten naar binnen

Een griep of een verkoudheid geven secundaire hoofdpijn. Maar ook bepaalde stoffen die in je lichaam binnenkomen. Je zit samen met familie en vrienden, nog even klinken op het nieuwe jaar. Je drinkt enkele glaasjes. Je rookt al eens een occasionele sigaar of sigaret. De alcohol en nicotine werken in op je lichaam. Daar komt de hoofdpijn aan.

Remedies tegen hoofdpijn

Gelukkig bestaan er heel wat manieren om hoofdpijn te voorkomen of te verhelpen. Volg deze tips en wandel zorgeloos en vooral hoofdpijnloos door je dagen.

  • Hydrateer voldoende. Drink tussen de glaasjes alcohol door een glas water. Alcohol droogt uit. Je drijft meer vocht af dan er binnen komt. En dat zorgt voor vervelende hoofdpijn. Met water houd je jouw vochtbalans op peil. Komt de kater er toch door, drink dan ook voldoende water om je terug in topvorm te krijgen. Vermijd koffie of thee. Die hebben dan weer een averechts effect.
  • Verhelp je hoofdpijn met plantaardige middelen. Drink gemberthee of neem plantaardige middelen in op basis van moerasspirea of wilgenbast. Overleg wel eerst met je apotheker in geval van allergieën. Wist je dat ook bananen stoffen bevatten die de hoofdpijn verlichten?
  • Neem de spanning weg. Ontspan in een warm bad. Doe een wandeling in de frisse buitenlucht. Las regelmatig rustmomenten in met een kruidenthee of ademhalingsoefeningen. En haal voldoende slaap in om komaf te maken met je hoofdpijn.
  • Neem kortstondig pijnstillers om de hoofdpijn weg te nemen. Je hoeft niet af te zien. Hoofdpijn heeft een serieuze impact op je functioneren. Paracetamol of Ibuprofen nemen de pijn snel weg zodat je comfortabel je dag doorkomt. Doe dit met mate. Te lang pijnstillers nemen laat de hoofdpijn net toenemen. Volg het advies van je apotheker.

Kom langs bij Apotheek An De Witte voor advies tegen hoofdpijn.