9 gouden tips bij spier- en skeletaandoeningen

Lijd je aan spier- en skeletaandoeningen (SSA) zoals rugpijn, artritis of terugkerende blessures? Je bent zeker en vast niet alleen.

Lijd je aan spier- en skeletaandoeningen (SSA) zoals rugpijn, artritis of terugkerende blessures? Je bent zeker en vast niet alleen. SSA is een verzamelnaam voor klachten aan spieren, pezen, gewrichten en zenuwen. De kans dat je ooit al met een SSA te maken gehad hebt, is heel groot. Je hebt dus aan den lijve ondervonden dat zo’n aandoening jouw dagelijkse activiteiten beperkt en je levenskwaliteit aantast. De oorzaken? Die zijn heel uiteenlopend. Wel zijn de klachten vaak werkgerelateerd. Meer nog, maar liefst 80% van alle gekende beroepsziekten zijn SSA’s.

Meestal gaan de klachten na enkele weken over. Blijft het langer duren, dan wordt het risico op langdurige invaliditeit alleen maar groter. Gelukkig zijn er effectieve manieren om de symptomen te verlichten en zelfs de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Hieronder vind je 9 gouden tips bij spier- en skeletaandoeningen. Onderneem nu actie en win de controle over je gezondheid terug.

1. Herken de triggers voor SSA en hou ze onder controle

De eerste stap in het omgaan met SSA is het herkennen en verminderen van de activiteiten die de aandoening verergeren. Repetitieve bewegingen, trillingen of langdurig bureauwerk. Het zijn allemaal mogelijke triggers. Kleine aanpassingen in deze activiteiten kunnen een wereld van verschil maken. Frequent een korte pauze. Afwisselen tussen zitten en staan. Alles wat je trigger doorbreekt helpt.

2. Pak SSA aan met beweging en houding

Vaak hangen SSA’s samen met verkeerde gewoontes in beweging en houding. Die zitten hardnekkig ingebakken en zijn niet eenvoudig af te leren. Schakel de hulp van een kinesist in om je bewegingen opnieuw te programmeren en pijn veroorzaakt door onjuiste houdingen of bewegingen te verminderen. Word bewust van je lichaam en de manier waarop je beweegt. Zo pak je veelvoorkomende pijnklachten aan.

3. Maak je spieren en gewrichten soepeler en verminder de klachten van je SSA

Integreer oefeningen voor flexibiliteit en correcte houding in je routine. Deze oefeningen helpen niet alleen bij het verminderen van ontstekingen. Je verbetert er ook je conditie mee en beschermt jezelf tegen toekomstige blessures.

4. Pas pijnstillende technieken toe op de plaats van je SSA

Verschillende pijnstillende technieken hebben hun effectiviteit al bewezen. Het is aan jou om op zoek te gaan naar de techniek die je van je klachten af helpt. Denk bijvoorbeeld aan massage, warmte- of koudetherapie, elektrostimulatie en stretching. Het doel? Je acute pijn verlichten en je algemene pijngevoeligheid verminderen.

5. Blijf bewegen, ook al bezorgt je SSA jou pijn

Combineer oefeningen om je spieren en gewrichten te versterken en te rekken met aangepaste fysieke activiteiten. Forceer niets. Blijf vooral bewegen. Dit doet wonderen voor je welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om je spieren krachtig en soepel te houden.

6. Schakel tijdelijke hulpmiddelen in om jouw spieren en gewrichten te ondersteunen

Soms kunnen je spieren en gewrichten wel wat extra steun gebruiken. Een spalk of brace ontlasten de getroffen plek, waardoor de pijn sneller afneemt. Blijf wel altijd bewegen. Het laatste wat je wil is dat je spieren en gewrichten volledig verstijven en kracht verliezen.

7. Maak slim gebruik van warmte en koude bij SSA’s

Warmtetherapie helpt de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Koudetherapie is dan weer effectief bij het verminderen van ontstekingen en zwelling. Heb je vaak last van SSA’s? Dan zijn een kersenpitkussen en een cold pack jouw pijnstillende redders.

8. Denk goed na voor je jouw SSA met medicatie bestrijdt

Medicijnen zoals NSAID’s en corticosteroïde-injecties zijn intussen vaste waarden in de behandeling van hardnekkige SSA’s. Toch is het belangrijk om eerst te bezinnen vooraleer je hieraan begint. Enkel en alleen medicatie is sowieso geen optie. Zet ze enkel in als onderdeel van een uitgebreid behandelplan.

9. Jouw SSA voorkomen is beter dan genezen

Een SSA start meestal met milde klachten. Grijp dit vroege stadium effectief aan om de klachten onmiddellijk te behandelen. Anders loop je het risico dat de aandoening chronisch wordt. Geef langdurige complicaties en herhaalde blessures geen kans.  

Je verdient het om zonder pijn te leven! Neem vandaag nog de controle over en zet de eerste stap naar een gezonder en actiever leven. Vraag nu raad bij Apotheek An De Witte om jouw klachten aan te pakken.