Apotheek An De Witte helpt bij de behandeling van rokerslong

Rokerslong of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een ernstige longaandoening. Het start met een ontsteking van de luchtwegen.

Apotheek An De Witte is niet enkel een verstrekker van geneesmiddelen. We staan klaar als bondgenoot voor jouw gezondheid. Zo helpen we onder andere mee aan de behandeling van rokerslong. Want vanaf nu heb je als patiënt met deze chronische longaandoening recht op twee begeleidingsgesprekken, waarin we dieper ingaan op wat deze ziekte inhoudt en welke technieken jouw medicatie optimaal doen werken. Een betere levenskwaliteit is hierbij onze prioriteit. In deze fit tip geven we alvast meer uitleg over deze aandoening en lees je meer over de begeleidingsgesprekken.

Wat is rokerslong?

Rokerslong of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een ernstige longaandoening. Het start met een ontsteking van de luchtwegen. Wanneer die ontsteking de luchtwegen blokkeert en de longen beschadigt, spreek je van COPD. De gevolgen zijn ernstig, want je krijgt het steeds moeilijker om vrij te ademen.

De naam rokerslong komt van het feit dat 90% van de patiënten rokers of ex-rokers zijn. Bij de overige 10% gaat het over genetische factoren of het inademen van schadelijke stoffen of fijnstof.

Maar liefst 700.000 mensen in België lijden aan deze ziekte. Voor zover men weet, want het duurt soms lang vooraleer het ontdekt wordt. Helaas kent deze ziekte jaarlijks bij 3.500 patiënten een fatale afloop.

De rol van Apotheek An De Witte bij de behandeling van rokerslong

Ten eerste zijn we bij ons in de apotheek alert op symptomen als hoesten en kortademigheid. Hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans op een efficiënte behandeling.

Daarnaast kan je als patiënt met rokerslong bij ons terecht voor twee begeleidingsgesprekken. Hierin leren we onder andere de juiste inhalatietechniek aan, zodat jouw medicatie het beste effect heeft. Dit maakt een wereld van verschil in het verdere verloop van de ziekte. Hierdoor rem je dit veel beter af. En verklein je jouw kans op complicaties.

Het allerbelangrijkste is jouw levenskwaliteit. Slecht behandelde COPD kent een snelle progressie en doet je levenskwaliteit zienderogen achteruitgaan. Een simpele wandeling naar de bakker om de hoek wordt een hele opgave.

De ziekte zelf kan je helaas niet terugdraaien. De behandeling heb je wel in de hand.  

Voorwaarden voor de begeleidingsgesprekken voor rokerslong

Je hebt recht op twee begeleidingsgesprekken als je een diagnose COPD hebt en hiervoor de afgelopen 12 maanden behandeld wordt met langwerkende mono-of combinatiepreparaten. Bijkomende voorwaarden zijn thuis wonen en een leeftijd van 50 jaar of ouder hebben.

Hoe vraag je de begeleidingsgesprekken voor rokerslong aan?

Informeer eerst bij Apotheek An De Witte of je aan alle voorwaarden voldoet om terugbetaling te krijgen. Jouw huisarts schrijft deze gesprekken voor.

Stop nu met roken via de Buddy Deal van Stichting tegen Kanker

Uiteraard is stoppen met roken een essentiële stap in de behandeling van rokerslong. Doe daarom in de maand mei mee met de Buddy Deal.

Tournée Minérale kent iedereen intussen. In dezelfde lijn organiseert de Stichting tegen Kanker jaarlijks een rookvrije maand. Want zo heb je 5 keer meer kans om definitief te stoppen met roken. Bovendien sta je er niet alleen voor. Je stelt een Buddy aan die je meehelpt om deze maand door te komen. Hoe werkt het?

  • Je schrijft je vóór 1 mei in met je Buddy op buddydeal.be.
  • Je rekent op het gratis hulpprogramma via e-mail, Facebook, Instagram en de website.
  • Je ontvangt een gratis steunpakket in je brievenbus.

Meer weten over de begeleidingsgesprekken en de Buddy Deal? Bij Apotheek An De Witte helpen we je graag verder!