Alles wat je moet weten over olifantenpoten :-)

De zomer komt eraan, dat betekent blote benen en vooral ook blote voeten. Daarom gaat het vandaag precies over deze lichaamsdelen en we gaan het hebben over 2 veel voorkomende problemen.

Vat zware benen niet te licht op

Word je ’s avonds gek van je zware, pijnlijke of gezwollen benen? Vaak worden die symptomen nog erger bij warm weer of als je de hele dag rechtstaat. En dan zou het zomaar kunnen dat je de hele nacht hopeloos wakker ligt van rusteloze benen.

Zware, pijnlijke of gezwollen benen zijn symptomen van veneuze ziekte (CVI). Die is het gevolg van problemen met de bloedcirculatie van voeten naar hart. De veneuze ziekte is chronisch en evolueert. Wacht dus niet tot het erger wordt. Ga zeker naar je apotheker of arts: hoe langer je wacht, hoe erger het wordt. Er treden steeds meer complicaties op, denk aan spataders, oedeem en ulcera. Laat daarom chronische veneuze ziekte al vanaf de eerste symptomen opsporen en behandelen. Het zal je benen – en jezelf – goed doen.

Wat kun je zelf doen om weer lichtere benen te krijgen?

  • Ga sporten en ga wandelen. Trek daarvoor goede schoenen aan en geen schoenen met een hak. Want met hakken kunnen je voeten niet goed afrollen. En dat afrollen is precies wat je nodig hebt om je bloed weer goed te laten stromen. Doordat tijdens het wandelen ook je beenspieren samentrekken, bevorder je de opwaartse bloedstroom naar je hart.
  • Vermijd warmte! Aders zetten uit bij warmte, dus in de zon liggen, naar de sauna of je in een warme zetel zetten gaat de bloedstroom in je benen niet helpen.
  • Draag losse kleding. Nee, geen strakke broeken dus of knellende kousen. Niet doen. Je benen zullen je dankbaar zijn.

Heb jij er alweer zin in om je voeten vrij te laten. Na maandenlang verborgen te zijn in gesloten schoenen, geeft dat je voeten een heerlijk gevoel. Maar zeg eens eerlijk: word je blij van je voeten? Twee veel voorkomende ‘winter’problemen zijn:

  • Eelt. Eelt is een verdikking van de hoornlaag, als natuurlijke reactie om de onderliggende huid te beschermen. Dat komt omdat er meer nieuwe cellen aangemaakt worden dan dat er dode cellen afsterven. En dan hopen die cellen zich op. Bij langdurige wrijving of aanhoudende druk kan deze ophoping dikker, stugger en hardnekkiger worden.
  • Droge voeten of zelfs kloven. Droge voeten ontstaan wanneer de huid niet voldoende vocht en/of lipiden bevat. Hierdoor kunnen deze ruw en pijnlijk aanvoelen, de huid wordt schilferig en er kunnen kloven ontstaan. Kloven kunnen het pijnlijk maken om te lopen en de huid kan zelfs gaan bloeden.

Hoe voorkomen en verzorgen?

Geen nood, wat je voeten nodig hebben is een kwalitatieve voetcrème met een hoog ureum-percentage. Dat zorgt enerzijds voor dat de eeltlaag weker wordt en de huid gehydrateerd wordt en kan anderzijds preventief eeltvorming voorkomen. Verzorg de voeten zowel ’s morgens als ’s avonds met een voetcrème na het douchen of baden.

Pas wel op: Gebruik de voetcrème met ureum nooit op open wonden of beschadigde huid (prikkend gevoel!). Kloven moeten eerst verzorgd worden met een verzachtende en antibacteriële klovencrème op basis van allantoïne, alfa bisabolol en panthenol.

4 eenvoudige tips voor zomerklare, zachte voeten

  • Neem een voetbad in lauwwarm water met een aantal druppels badolie.
  • Verwijder eelt voorzichtig met behulp van een puimsteen of een voetvijl. Wees voorzichtig, laat altijd een laagje zitten ter bescherming van de opperhuid.
  • Gebruik een hydraterende peeling om de voeten te scrubben. Deze verwijdert dode huidcellen en stimuleert de bloedcirculatie.
  • Breng tweemaal per dag een hydraterende voetcrème aan om de huid soepel te maken.

Ons gamma met producten die jouw voeten gaan helpen stralen

Voetcrème met 20% ureum 

Verzachtende, hydraterende en voedende voetcrème met goed indringende en aangename textuur zonder parfum.
20% Ureum | Keratolytisch effect – intens hydraterend
3,0% Glycerine | Hydraterend
1,0% Panthenol | Herstellend – kalmerend

Of

SOS klovencrème

Verzachtende, anti-irriterende en ontstekingsremmende crème met aangename textuur.
15,0 % Glycerine | Hydraterend
2,5 % Panthenol | Herstellend – kalmerend
0,3 % Allantoïne | Wondhelend – ontstekingsremmend
0,3 % Alfa Bisabolol | Anti-irriterend – anti-bacterieel

Of kies voor een voetencrème van Caudalie of Isdin.

Kom gerust eens langs in onze apotheek, we helpen en adviseren je graag over welk voetencrème het best bij jou past.

Hopelijk tot ziens in onze apotheek.
An De Witte