Beweeg

In deze rare tijden is aandacht besteden aan bewegen des te belangrijker. Voor volwassenen is het aangewezen om 30 minuten per dag en twee uur per week actief aan de conditie te werken.  Lijkt je dat veel, maar wil je toch starten met sporten? Dan hebben wij een paar handige tips voor je opgesomd

1. Zoek het niet te ver

Ga voor jezelf even na wat je precies tegenhoudt. Denk je dat sport te duur is? Vind je geen tijd? 

Probeer bewegen en sport in je dagelijkse bezigheden te integreren. 

  • Neem eens wat vaker de fiets, of ga te voet naar de winkel voor kleine boodschappen in plaats van één keer per week met de auto.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Loop tijdens je middagpauze eens een blokje om of doe wat buikspieroefeningen terwijl je tv kijkt.
  • Ravot met je kinderen, of dans eens met je vrouw. Je zal het verschil snel merken, en vooral ook voelen.
  • Begin met kleine wandelingetjes. Voer je tempo en wandelfreqentie geleidelijk op.

2. Kies een sport die je graag doet

Hou je niet van zwemmen, trek dan niet naar het zwembad. Vind je joggen maar niks, maak er dan niet jouw sport van.

Enkel voor sport die je graag doet, zal je met plezier je sportschoenen (blijven) aantrekken. Heb je niet onmiddellijk een sport in gedachten? Ga even naar een aantal trainingen kijken of volg een initiatieles.

3. Maak plannen

Maak afspraken met jezelf en zet je sport- en beweegplannen in je agenda. Dan is de kans veel kleiner dat je op het laatste moment afhaakt. Nog beter, zoek een compagnon om mee te sporten. Dat maakt niet enkel het sporten leuker, maar het zorgt er ook voor dat je minder gemakkelijk afzegt.

4. Begin rustig

Zeker wanneer je lange tijd niet aan sport hebt gedaan, is het zaak om rustig te beginnen en je conditie langzaam op te bouwen. Zo gun je je lichaam de nodige tijd om aan de beweging en de inspanning te wennen. Bovendien verklein je de kans op overbelasting en blessures.

Natuurlijk is er niets mis met het opzoeken van je grenzen – een beetje spierpijn kan geen kwaad – maar probeer niet te veel ineens te willen.

5. Stel jezelf een doel

Iedereen heeft zijn redenen om met sporten te beginnen. De ene wil de 10 Miles van Antwerpen lopen, de ander wil gewoon wat fitter zijn of een paar kilo’s kwijtspelen. Wie een doel voor ogen heeft, is doorgaans veel gemotiveerder om ermee door te gaan. Hou je vorderingen in de gaten. Gebruik hiervoor eventueel een app – en geef jezelf tussentijdse doelen die je kan afvinken.

Wist je trouwens dat je bij de meeste ziekenfondsen een deel van je lidgeld bij de sportclub kan terugkrijgen? Vraag het zeker even na, het kan je 12,5 tot zelfs 25 Euro besparen. 

Meer lezen? https://www.sport.vlaanderen/slim-sporten/bewegen/meer-bewegen/

Blijf gezond en geniet van de kerstdagen.