Daar zijn de ‘terug naar school’ kwaaltjes weer

De eerste schooldag lijkt pas gisteren. En toch zit je alweer in de routine. Zowel qua schoolwerk als qua gezondheid. Want daar zijn de ‘terug naar school’ kwaaltjes weer. En daarmee ook de ‘even-snel-naar-de –apotheek’ tijd. Daarom overlopen we even snel de meest voorkomende kwaaltjes en de producten die je best bij de hand hebt als zo’n kwaaltje je onverwachts overvalt.

De virussen, van kleine verkoudheid tot Corona

De snotneuzen en hoestjes zijn weer in het land. Niet verwonderlijk, aangezien kinderen weer meer met elkaar in contact komen. En tegelijk ook de ouders, want ook de meeste volwassenen zijn weer volop aan de slag. Er bestaat een breed spectrum aan virussen. Met een even breed spectrum aan symptomen. Helaas is er weinig aan te doen. Uitzieken is de boodschap. Al bestaan er heel wat middelen om de symptomen te verlichten. Vul dus zeker je thuisapotheek aan met:

 • Koortswerende middelen, die meestal ook een pijnstillende werking hebben
 • Plantaardige siropen voor het verlichten van keelpijn en hoest
 • Middelen tegen misselijkheid en darmklachten
 • Fysiologisch water voor het spoelen van neus en sinussen
 • Verdamper met etherische oliën

Hoogdagen voor luizen

Luizen zijn niet weg te denken uit scholen. Hoewel er heel veel ingezet wordt op preventie, is er altijd wel iemand aan het krabben. Wat als je kind krabbend thuiskomt en je geen tijd meer hebt om naar de apotheek te gaan? Niet leuk, want je weet dat die beestjes in geen tijd op alles en iedereen in huis gaan kruipen. Wat nu? Vul zo snel mogelijk je thuisapotheek aan met bestrijdingsmiddelen. Liefst vóór het zover komt.

 • Luizenspray of luizenshampoo
 • Preventieve spray tegen luizen

Allergieën spelen terug op

Tijdens de vakantie zit jouw kind meestal in een beter beschermde omgeving. Als ouder waak je thuis en op reis over voeding en andere allergenen. Kleine kampjes hebben iets meer tijd en ruimte om allergieën op te volgen. De groepen zijn beperkt en de tijd is minder krap. Op school zijn ze heel goed op de hoogte. Bewaakte momenten zijn zeker en vast geen probleem. Maar er zijn ook meer onbewaakte momenten. Eens een stukje koek of fruit toegestoken krijgen van een vriendje op de speelplaats. Even door het gras rollen. Het is snel gebeurd. Wat zie je als je kind thuis komt? Een huid vol uitslag. Darmklachten. Allemaal vervelende zaken. Denk er dus aan om volgende zaken steeds in huis te hebben:

 • Een anti-allergicum. Dit is meestal op voorschrift. Denk er op tijd aan om langs te gaan bij de huisarts en de voorraad aan te vullen.
 • Een zalf voor huidirritaties
 • Plantaardige of homeopathische middelen om preventief allergische reacties af te zwakken
 • Neusspray of inhalator
 • Andere middelen die in het verleden effect hadden. Niet meer zeker van de naam? Vraag ernaar bij je apotheek. Zij kunnen dit zien in je voorgeschiedenis.

Kom met dit lijstje langs bij Apotheek An De Witte. Wij bezorgen je rustige avonden en weekends dankzij de aangevulde thuisapotheek. Ze zijn alvast een eerste redding in nood. Worden de symptomen erger, dan is het uiteraard belangrijk om de arts te raadplegen voor andere medicatie.