Waar zijn die ontsmette handjes?

Waar zijn die ontsmette handjes?

Wist je dat na gebruik van het toilet, er ongeveer 200 miljoen bacteriën op je handen zitten? Wist je dat onze smartphone één van de meest bacterierijke voorwerpen in ons dagelijks leven is? Wist je dat we door onze handen te wassen, de kans op infecties aanzienlijk kunnen reduceren? Waar zijn die ontsmette handjes?

Het moet gezegd zijn, bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers kan je nauwelijks vermijden. Wel kunnen we, door de handen goed te wassen of bij gebrek aan water en zeep door handontsmetting te gebruiken, de kans op kruisbesmetting verkleinen en de kans op ziekte verminderen. Helaas zijn we na ruim 2 jaar nog steeds in de greep van het coronavirus. En het virus verspreidt zich nu sneller dan voorheen. Hoe hard we het ook willen vermijden, we raken constant objecten en andere mensen aan waardoor de kans op overdracht groot is. Regelmatig de handen wassen is en blijft dus de boodschap.

Wanneer je handen wassen?

Regelmatig. En zeker en vast bij volgende situaties:

  • nadat je buitenshuis bent geweest, bijvoorbeeld na boodschappen doen, na een bezoekje aan de buurvrouw, na het spelen op het speelpleintje, …
  • vóór de bereiding van voedsel, maar ook voordat je aan tafel schuift.
  • nadat je naar het toilet bent geweest. “Logisch”, denk je nu, toch wast 30% van de mensen hun handen niet na toiletbezoek.
  • na contact met dieren.
  • voor en na de verzorging van bijvoorbeeld een wondje of een ziek persoon.
Moet je dan ook desinfecteren?

In principe niet. In het dagdagelijks leven is regelmatige handhygiëne met water en zeep voldoende. Gebruik desinfecterende en ontsmettende middelen enkel indien nodig of op advies van je arts of apotheek. Zoals bijvoorbeeld in de buurt van mensen met hoger risico: oudere, zwangere, zieke mensen. 

Geef het goede voorbeeld

Begrijpelijk, we hebben er allemaal genoeg van. En het lukt ons de ene dag al beter dan de andere om de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van corona te blijven handhaven. Toch is het van groot belang om te blijven volhouden en om het goede voorbeeld te geven. Neem je bij de supermarkt een winkelkarretje? Eerst ontsmetten! Komen de kinderen aan tafel? Eerst handjes wassen! Ga je bij opa en oma op bezoek, even die handgel boven halen! 

Niet moeilijk toch?!

Gebruik wel correcte producten op basis van minimum 70% alcohol. Draag zorg voor je handen en gebruik na de ontsmetting een aangepaste handcrème als verzorging voor de huid, zeker nu de koude zich manifesteert.

Heb je vragen? Wil je advies over de juiste producten en hun gebruik? Kom langs bij Apotheek De Witte in Asse, jouw gezondheidsadviseur.