Aantal gevallen van huidkanker neemt razendsnel toe

Het aantal geregistreerde huidkankers steeg op 10 jaar tijd van 11.000 naar 50.000. Een ongeziene stijging van 500%.

Het aantal gevallen van huidkanker neemt razendsnel toe in vergelijking met andere kankers. Maar liefst 1 op de 5 Belgen krijgt ooit te maken met een huidtumor. Het aantal geregistreerde huidkankers steeg op 10 jaar tijd van 11.000 naar 50.000. Een ongeziene stijging van 500%. We kunnen dus niet genoeg hameren op het belang van goede zonnebescherming. Al zijn er ook andere factoren die een rol spelen. Lees verder en ontdek hoe je jezelf tegen huidkanker kan beschermen.

De meest voorkomende oorzaken van huidkanker

De meest gekende oorzaak zijn UV-stralen. Al vanaf de eerste lentezon heeft je huid bescherming nodig. Bovendien is het absoluut afgeraden om uren in de zon of onder de zonnebank te vertoeven. Iedereen streeft naar een mooie bruine tint. Wat uiteraard mag, mits je het op een gezonde manier aanpakt. Respecteer hierbij ook je natuurlijke teint. Want hoe lichter je huidtype, hoe gevoeliger de huid.

Ook medicatie die de immuniteit onderdrukt is een boosdoener in dit verhaal. Bijvoorbeeld bij patiënten met een auto-immuunziekte. Of bij mensen die een orgaantransplantatie ondergingen. Zij lopen meer risico op huidkanker.

Tot slot is de toenemende levensverwachting zeker en vast een bepalende factor in de toename van huidtumoren. Dit door een combinatie van de eerstgenoemde oorzaken. De huid recupereert minder snel van blootstelling aan UV-stralen. En ook de immuniteit neemt met de jaren af. Vooral vanaf de leeftijd van 70 jaar stijgt het aantal huidkankers aanzienlijk.

Bovendien moet je extra op je hoede zijn als je eerder al eens een huidtumor had. De kans op herval is groot. Het risico om opnieuw huidkanker te krijgen is 10 tot zelfs 40 keer groter, afhankelijk van het type tumor.

De meest voorkomende soort huidkanker en hun prognose

Het basocellulair carcinoom staat met stip op nummer één. Bij zo’n 70% van de huidkankers wordt dit type tumor ontdekt. Het is een traag groeiende tumor. Uitzaaiingen zijn zeldzaam. Hij kan wel tot diep in de huid dringen en zo de onderliggende weefsels aantasten.

De tweede plaats is voor het spinocellulair carcinoom. Deze vorm van huidkanker komt vooral bij zestigplussers voor. Hij zaait vaak uit naar de naburige lymfeklieren. Ben je er vroeg bij, dan is de kans op genezing heel groot.

Op de derde plaats komt het melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker met een hoog risico op uitzaaiingen. Het is dus ontzettend belangrijk om deze kanker op tijd op te sporen en te behandelen.

Hoe wij jou als apotheker helpen huidkanker tegen te gaan

Als apotheker streven we mee naar een gezond leven voor iedereen die bij ons langskomt. Je krijgt bij ons tips en advies over de beste huidproducten.

Wil je jouw huid optimaal beschermen tegen de zon? En wil je vooral rekening houden met je huidtype, zodat je huid er steeds stralend gezond uitziet? Wij helpen je zeker en vast verder. Er bestaat zonnebescherming in alle consistenties. Kies bij voorkeur voor een hoge beschermingsfactor van minstens 30.

Bovendien geven we jou de raad om elke 2 uren een nieuw laagje zonnecrème aan te brengen, in combinatie met kledij, zonnebril en een hoed of pet om de zonnestralen van je gezicht weg te houden. En dat mooie kleurtje? Geen nood, ook met zonnebescherming en schaduw zal je huid bruiner worden. Op een gezonde manier.

Heb je een huidvlekje dat je twijfels bezorgt? Zit je met andere vragen over huidkanker? Bespreek het zeker als je bij ons langskomt in de apotheek.