Antibiotica zijn geen medicijnen om te pas en ten onpas in te nemen. Meer nog. Zie ze niet als een geneesmiddel. Zie antibiotica als gevaar voor de gezondheid van de mens. Want de natuur is slim. Bacteriën muteren, waardoor antibiotica er geen vat meer op hebben. Het gevolg? Jaarlijks 35.000 doden in Europa door infecties met dergelijke resistente bacteriën. Hoe ga je dit tegen? Door antibiotica juist te gebruiken. Ontdek hier 5 manieren om hieraan mee te werken en mensenlevens te redden.
1. Gebruik enkel antibiotica als het echt nodig is.
Het is een wijdverspreid misverstand dat antibiotica je sneller doet genezen. Weet dat deze middelen helemaal niet werken bij virale infecties. Zo vallen de meeste verkoudheden in deze categorie. In dit geval is uitzieken en symptomen behandelen de boodschap. Zelfs de meeste ontstekingen aan keel of oren zijn niet te behandelen met antibiotica. Neem ook zeker niet zomaar een restje in dat je nog liggen hebt. Neem enkel antibiotica als de dokter dit voorschrijft.
2. Volg de volledige antibioticakuur zoals voorgeschreven.
Volg steeds de voorschriften die je van je arts kreeg. Zelfs als je je halverwege je kuur al pakken beter voelt. Anders loop je het risico dat de bacteriën niet allemaal weg zijn en opnieuw beginnen te broeden. Krijg je de raad om de kuur volledig uit te nemen? Doe dit dan ook.
3. Neem de antibiotica op de juiste momenten in.
‘s Morgens en ‘s avonds na het eten is niet hetzelfde als ‘s middags en bij het vieruurtje. Volg nauwgezet de momenten op die op het voorschrift van de arts en de instructies van de apotheker staan. Toegegeven, we zijn vaak wat hardleers als het op het opvolgen van regels gaat. Toch doen we een warme oproep om zowel voor je eigen gezondheid als voor de gezondheid van anderen te doen wat moet.
4. Breng ongebruikte antibiotica binnen bij de apotheek.
In 72 landen werd rivierwater gecontroleerd op de aanwezigheid van antibiotica. En wat bleek? In maar liefst 65% van die rivieren werden wel degelijk sporen teruggevonden. Hoe komt dat daar? Onder andere door weggegooide of doorgespoelde antibiotica. Doe dit dus nooit. Want ooit komt dit in het drinkwater terecht en neem je zonder het te beseffen antibiotica in. Laat de bacteriën niet winnen. Breng ongebruikte medicatie altijd naar de apotheker voor een correcte verwerking.
5. Hou een goede hygiëne aan om infecties te voorkomen.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Blijf dus je handen regelmatig wassen. Zeker voor het eten en na een bezoek aan het toilet. Let erop dat ook je kinderen dit doen. Hou daarnaast ook je vaccinaties in de gaten. Zo word je niet of minder snel ziek en zal je geen antibiotica nodig hebben.
Vraag advies aan Apotheek An De Witte over het gebruik van antibiotica.