Last van hooikoorts?

Last van hooikoorts?

Heb je last van hooikoorts? Dan is het van maart tot oktober snotteren geblazen. Soms komt het al in februari om het hoekje piepen. Allerlei pollen prikkelen je neus en ogen. Vervelend, beperkend en moeilijk te voorkomen. Voel je het al sinds de prille lente kriebelen? Lees hier dan wat je kan doen om deze kwaal te verzachten.

Hooikoorts en allergische rhinitis

Een van de meest voorkomende symptomen is allergische rhinitis. De zogenaamde lopende neus. De zakdoekjes volgen elkaar in razendsnel tempo op. Je kan moeilijk door de neus ademen. Het kriebelt en jeukt. Met een lichte vorm valt nog te leven. Bij een matige tot ernstige vorm ervaar je heel wat klachten. Slapen gaat niet al te best. Sporten mag je vergeten. Je hoofd barst en je kan je een pak moeilijker concentreren op het werk. Kortom, je ervaart echt hinder van je hooikoorts. Vooral omdat dit meestal samengaat met een constante sinusitis en irritatie van de ogen.

Hoe pak je hooikoorts aan?
Blijf zoveel mogelijk weg van stuifmeel of pollen

Helaas hangen pollen en stuifmeel vooral in de buitenlucht. Binnen zal je dus minder last hebben dan buiten. Verlucht je kamers vooral in de vroege ochtend of net na een regenbui. Doe daarna je vensters weer dicht. Deze stoffen blijven ook in kledij en haar hangen. Laat de was dus binnen drogen en spoel elke avond je haar uit.

Spoel regelmatig je neus

Van zodra de allergenen in je neus zitten, krijg je er steeds meer last van. Regelmatig spoelen is dus de boodschap. Zo spoel je de stoffen die je last bezorgen weg. Dit is een heel eenvoudig hulpmiddel zonder medicijnen. Het is wel belangrijk om dit met de juiste zoutoplossing te doen. Anders loop je het risico om de slijmvliezen nog meer te gaan prikkelen. Vraag dus zeker raad aan je apotheker. Dit bestaat in kant-en-klare verpakkingen of in zakjes om te combineren met een neuskannetje.

Toch wat sterkers nodig?

Er bestaan ook medicamenteuze behandelingen. Denk aan een neusspray met corticosteroïden. Of aan pilletjes die de concentratie aan histamine in je bloed doen afnemen. Deze stof komt vrij bij een allergische reactie en veroorzaakt de vervelende symptomen. Deze medicatie is meestal op voorschrift. Daarnaast zijn er ook natuurlijke hulpmiddelen. Vraag dus zeker eerst aan je apotheker hoe je de symptomen van je hooikoorts het best kan verlichten.

Weg met die kriebel in de neus. Kom snel langs bij Apotheek An De Witte.