Bouw met de hulp van je apotheker je slaapmedicatie af

Bouw met de hulp van je apotheker je slaapmedicatie af

Bouw met de hulp van je apotheker je slaapmedicatie af. Want slaapmedicatie is een kortstondig hulpmiddel om te recupereren van slaaptekort. Het is niet bedoeld als langdurig middel om beter te slapen. Meer nog, langdurig gebruik heeft alleen maar nadelen. De bijwerkingen lopen op. Het werkt verslavend. En je loopt maar liefst 4 keer meer risico op vallen.

Hoe werkt slaapmedicatie?

Slaapmedicatie stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter GABA in de hersenen. Jouw lichaam maakt deze stof vanzelf aan. Heb je er te weinig van, dan voel je je angstig en onrustig. Waardoor je ook moeilijker inslaapt of doorslaapt. Slaapmedicatie wakkert de aanmaak van deze stof aan. Je wordt rustiger en voelt je ontspannen. Let wel op. Dit werkt alleen als je deze medicatie kortstondig gebruikt. Bij langdurig gebruik treedt er gewenning op. Het gevolg? Je hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te krijgen. Je raakt met andere woorden verslaafd. Ook overdag ga je je slaperig voelen. Je kan je moeilijk concentreren. Je krijgt last van maag en darmen. En je loopt een groot risico op vallen. Weet ook dat slaapmedicatie in combinatie met andere middelen een fatale afloop kan hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol. De boodschap is dus om hier heel voorzichtig mee om te gaan en dit enkel kortstondig te gebruiken. Dit betekent maximaal 1 week.

Hoe raak je van je slaapmedicatie af?

Helaas liggen de cijfers voor het gebruik van slaapmedicatie in België te hoog. Veel te hoog. Te veel mensen zijn afhankelijk van deze ingrijpende medicatie. Wees je er ook van bewust dat plots stoppen absoluut geen aanrader is. De ontwenningsverschijnselen zijn zo zwaar, dat je een hoog risico loopt om te hervallen.

Net daarom lanceerde het RIZIV onlangs de terugbetaling van een afbouwprogramma goed. Jouw arts schrijft een programma uit waarbij je geleidelijk aan lagere dosissen inneemt. Met dit voorschrift ga je naar je apotheker. Die zal je goed begeleiden tijdens het programma, met een gesprek bij opstart en gesprekken tussendoor om de situatie goed op te volgen. De apotheker bereidt jouw medicatie op voorschrift zelf in de eigen apotheek. Voel je je er niet goed bij of ervaar je te veel nevenwerkingen? Bespreek dit dan. Je staat er niet alleen voor. Jouw apotheker evalueert en stuurt bij waar nodig, zodat de kans op succes zo groot mogelijk is. En zodat jouw comfort zo hoog mogelijk is. In combinatie met enkele slaaptips ga je samen aan de slag. Het totale traject duurt tussen de 50 en 360 dagen. Op jouw tempo. Discreet en efficiënt. Voel je terug gezonder en energieker.

Lees hier alvast 7 tips om beter te slapen. 

Informeer nu naar de afbouw van je slaapmedicatie bij Apotheek An De Witte.