7 manieren om je te beschermen tegen zonnebrand en huidkanker

7 manieren om je te beschermen tegen zonnebrand en huidkanker

Dat zonnebrand slecht is voor de gezondheid, weet iedereen. Maar zorg jij zelf steeds voor de beste bescherming? Ontdek hier 7 manieren om je te beschermen tegen zonnebrand en huidkanker. Overloop deze checklist en maak er een automatisme van, voor jezelf en voor je kinderen.

  1. Draag een t-shirt.

Kledij is de eerste bescherming tegen UV-stralen. Iedereen weet dat je niet zal verbranden op de plaatsen waar je kledij draagt. De pijn en de schade aan de huid zijn niet dat beetje extra bruinen waard. Heb je geen mogelijkheid om regelmatig de zon te mijden of bij te smeren? Tijdens het sporten of een andere activiteit? Doe dan zeker kledij aan om je huid te beschermen.

  1. Zet een hoed of pet op.

Jouw hoofd is heel gevoelig voor de zon. Niet alleen om te verbranden, maar ook om een akelige zonneslag te krijgen. Hoofdpijn, misselijkheid, je ronduit compleet ellendig voelen. Dat allemaal omdat je geen bescherming tegen de zon op je hoofd zet. Wees de slimste en neem je hoed of pet overal mee. Bovendien zit de zon hierdoor minder snel in je ogen en zit jouw gezicht aangenaam in de schaduw.

  1. Bescherm je ogen met een degelijke zonnebril.

Het moet een automatische reflex zijn. Komt de zon piepen? Zet je zonnebril op. Enkel zo bescherm je jouw ogen tegen de zon. Je kan moeilijk smeren of iets anders doen. Neem daarom je zonnebril overal mee. In de auto, in je tas,…

  1. Ga de eerste 3 uren na de middag in de schaduw zitten.

De zon schijnt niet elk moment van de dag even fel. Staat de zon het hoogst, dan zijn de stralen het schadelijkst. Wees verstandig en ga op dat moment gewoonweg niet in de zon. Zoek de schaduw op of ga even binnen afkoelen. In het zuiden is de siësta niet voor niets een vast onderdeel van de dag. Tussen 12u en 15u komen ze daar hun huis niet uit. Volg dat voorbeeld. En weet dat er voor 12u en na 15u nog voldoende tijd is om van de prachtige dag te genieten.

  1. Smeer de juiste zonnebescherming.

Elke zonnebescherming heeft een bepaalde factor. Dit is de zogenaamde SPF of Sun Protection Factor. Alles met factor 50 biedt sowieso de beste bescherming. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Een bruine teint zit in onze samenleving nog steeds ingebakken als schoonheidsideaal. Maar ten koste van wat? Heb je een bleke huid, dan zal je heus niet bruiner worden door een lagere zonnefactor te gebruiken. Geef je huid de tijd om laagje per laagje te bruinen. Zonder te verbranden. Hou je niet van de vette textuur van zonneproducten? Kies er dan eentje op basis van water.

  1. Smeer opnieuw na een inspanning of na twee uren.

Slechts 1 keertje smeren bij het begin van de dag? Dan moet je gegarandeerd op de blaren zitten. Of toch alleszins op de knalrode huid. De gouden regel is om de twee uren smeren. En na een duikje of een sportactiviteit zelfs nog sneller. Ook al is je zonnebescherming waterproof. Eens opgedroogd, smeer je je onmiddellijk weer in.

  1. Wees niet zuinig.

Smeer genereus en rijkelijk. Dat extra flesje zonnecrème is het meer dan waard. Beter te veel dan te weinig. De genadeloze UV-stralen dringen razendsnel door een zuinig laagje zonnebescherming. Dan krijg je een vals gevoel van veiligheid en loop je toch veel kans op zonnebrand. En op huidkanker. Want vergeet niet dat dit bij 1 op de 5 mensen het gevolg is.

Lees hier waarom het zo belangrijk is om je tegen zonnebrand te beschermen.

Haal nu je zonneproducten bij Apotheek An De Witte en wees steeds op en top beschermd tegen de zon.