Haal gratis jodiumtabletten bij je apotheek

Haal gratis jodiumtabletten bij je apotheek

De dreiging van een nucleaire aanval doet de vraag naar jodiumtabletten stijgen. Je hebt recht op gratis jodiumtabletten die je schildklier beschermen bij een nucleair incident. Neem die tabletten niet zomaar. Enkel na een advies van de overheid nemen kinderen en volwassenen tot 40 jaar de aangeraden dosis. Zo gaat het jodium jouw schildkier op het juiste moment wapenen tegen de opname van radioactief materiaal. De communicatie hierover gebeurt via media en BE-Alert. Hoor je niets, dan laat je de tabletten netjes in je medicijnenkast zitten. Daar blijven ze nog vele jaren houdbaar. Wacht niet en haal nu je gratis jodiumtabletten bij je apotheek. 

Hoeveel gratis jodiumtabletten kan je gaan afhalen?

Per 4 personen krijg je 1 doosje met 10 jodiumtabletten. Telt je gezin meer dan 4 personen? Dan krijg je 2 doosjes. Je apotheek registreert dit met jouw identiteitskaart.

Wie heeft baat bij jodiumtabletten?

Er zijn 2 belangrijke doelgroepen:

  • Kinderen en jongeren onder de 18 jaar
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Voor hen is de inname van jodium cruciaal. Baby’s en kinderen lopen immers na blootstelling aan nucleair materiaal het hoogste risico op schildklierkanker.

Daarnaast is er nog de leeftijdsgroep tot 40 jaar. Hoewel je in die leeftijdscategorie minder risico loopt, worden toch jodiumtabletten voorzien. Boven de 40 wordt het gebruik zelfs afgeraden, wegens een hoger risico op bijwerkingen. Heb je een allergie voor jodium? Neem dan zeker geen jodiumtabletten in. Heb je schildklierproblemen? Vraag dan raad aan je arts.

Houdbaarheid jodiumtabletten

Heb je nog jodiumtabletten liggen? En heb je die op kamertemperatuur en weg van licht en vocht bewaard? Dan zijn deze tabletten nog bruikbaar. Vergelijk het met keukenzout. Jodium verweert bijna niet en blijft hierdoor vele jaren zijn werking behouden. Dateren jouw tabletten van oktober 2010 tot juni 2011 of later, dan hoef je geen nieuwe tabletten te halen.

Haal je gratis jodiumtabletten op bij Apotheek An De Witte.