Hoe pak je rode huid aan?

Hoe pak je rode huid aan?

Rode huid in het gezicht is een vervelend kwaaltje. Zeker als het steeds erger wordt. Hoe pak je die rode huid dan aan? Dat doe je in de eerste plaats door de oorzaken te kennen. Dit gaat vooral over weersomstandigheden, levensstijl of medische redenen. In de tweede plaats is de juiste behandeling van je huid essentieel om hier van af te komen. Lees dus zeker verder en raak eindelijk van dat rode kleur af.

Verschillende gradaties van rode huid

Rode huid krijgt verschillende benamingen. Van roodheid tot couperose en rosacea. De evolutie van deze aandoening kent 4 fasen.

Fase 1

Dit is de fase van het regelmatig rood worden. Wanneer je plots van de koude in de warmte komt. Wanneer je plots schrikt of emoties ervaart. Wanneer je een pikante maaltijd eet of een glaasje drinkt. Je voelt het zelf aan. Je voelt je gezicht warm worden en weet dat je rood wordt. Eens alles stabiliseert, krijgt je huid terug de normale kleur.

Fase 2

De roodheid gaat niet meer weg. Ze blijft ofwel op je volledige gezicht ofwel op bepaalde zones. Vooral de wangen en de zijkanten van de neus zijn hier gevoelig voor. Je huid is op die plaatsen erg gevoelig.

Fase 3

Bovenop de roodheid krijg je rode puistjes met een wit puntje, vergelijkbaar met acné.

Fase 4

De symptomen verergeren ter hoogte van de neus of de ogen. De neus wordt dikker. Je ogen zien rood. Er verschijnen puistjes op je oogleden. Er kan ook een ontsteking van je slijmvliezen of hoornvlies ontstaan.

Herken je jezelf in een van deze fases? Check dan even wat bij jou belangrijkste triggers van je rode huid zijn.

Meest voorkomende oorzaken van rode huid

Rode huid kent oorzaken in de omgeving, het voedingspatroon, de manier van leven of de medische toestand.

Weersomstandigheden staan op nummer 1. Vooral zonlicht met de schadelijke UV-stralen. Want die prikkelen het immuunsysteem en doen de bloedvaten verwijden. In die mate zelfs dat ze permanent zichtbaar zijn in de huid. Ook wind en koude slaan hard toe op de huid met couperose of rosacea.

Daarna komt het voedingspatroon en de levensstijl. Te beginnen bij alcohol en roken, die ook veel andere kwalen veroorzaken. Ook pikante voeding, warme dranken en cafeïne doen de roodheid toenemen. Ga je dan nog eens intensief sporten, ontspannen in de sauna of ervaar je veel stress, dan is het hek helemaal van de dam. Gelukkig zijn dit allemaal oorzaken die je mits wat inspanning kan elimineren.

Tot slot leiden ook hormonaal onevenwicht en bepaalde medicijnen tot een toename van de roodheid van de huid. Denk bijvoorbeeld aan de menopauze.

Zo pak je rode huid aan

Om te beginnen zijn er 3 gouden regels:

  • Je beschermt je huid goed tegen uva en uvb.
  • Je gebruikt een aangepaste huidcrème met actieve stoffen tegen roodheid.
  • Je reinigt je huid enkel met een aangepaste reinigingsgel. Gebruik in geen geval gewone zeep.

Verder hangt de aanpak van de rode huid hangt af van de fase waarin je je bevindt. We vatten het even samen voor jou.

Fase 1

Aangepaste huidcrème en camouflageproducten

Fase 2 & 3

Inname van antibacteriële medicatie gedurende enkele maanden

Fase 4

Anti-acné medicatie: let op, zeker niet te gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding

 
Kom zeker langs bij Apotheek An De Witte. We beantwoorden graag jouw vragen en zoeken mee naar de juiste aanpak.