Ook in je tuin zitten teken

Apotheek_De_Witte_Tekenbeet

Wanneer denk jij eraan om jezelf en je gezinsleden te controleren op teken? Na een wandeling in het bos tijdens een weekendje in de Ardennen. Op vakantie, wanneer je in een bosrijk gebied vertoeft. Maar dat is eigenlijk niet genoeg. Want ook in je tuin zitten teken. En eigenlijk overal waar er wat vochtigere beplanting staat. In het park, op een speelterrein en in je eigen tuin. Een regelmatige check-up is dus zeker geen overbodige luxe. Waarom is het belangrijk om een tekenbeet snel op te sporen? En wat als je er eentje gevonden hebt? Hoe verklein je de kans op tekenbeten in je eigen tuin? We zetten alles even voor jou op een rijtje.

Verklein de kans op tekenbeten in je tuin

We starten ineens met de tips om het risico op tekenbeten in je tuin te verminderen. Je tuin moet een veilige plek zijn. Hou dat zo met deze tips.

De gouden regel tegen teken

Weet waar teken zich goed voelen. Zo haal je al meteen de meest risicovolle plekken in je tuin naar boven. Vocht is hierbij het codewoord. Alles wat lang vochtig blijft in de ochtend of na een regenbui zijn mogelijke broeihaarden voor teken. Denk bijvoorbeeld aan afgevallen bladeren, hoog gras of dichtbegroeide schaduwplekjes. Die zijn een paradijs voor de teek, maar een vormen een risico voor jou en je gezinsleden. Hou dat steeds in je achterhoofd. Zo schat je snel in welke plekken in je tuin je moet aanpakken. Enkele kleine aanpassingen maken vaak al een wereld van verschil.

Droge borders langs plekken waar je vaak komt

Leg een droge boord aan rond de meest bewandelde plaatsen in je tuin. Denk aan een pad richting je tuinhuis. Of de ruimte rond de speeltuigen, waar je kinderen veel vertoeven. Gebruik hiervoor materialen als grind of zand. Die zijn waterdoorlatend, ogen mooi en vrij van teken. Zie je toch liever beplanting? Ga dan zeker voor planten die weinig water nodig hebben. Dan zijn ze een pak minder aantrekkelijk voor die vervelende teken.

Denk ook aan de dieren

Teken zijn ook graag te gast bij dieren. Zeker huisdieren of knaagdieren die regelmatig in de tuin vertoeven dragen vaak teken mee. Leg daarom zeker nooit etensresten binnen bereik van deze bezoekers aan je tuin. En controleer ook jouw huisdier regelmatig op tekenbeten of teken in de vacht. Anders brengen ze deze ongewenste gasten mee naar binnen.

Hoe herken je een tekenbeet?

Een teek nestelt zich graag op warme en vochtige plekjes. In je tuin én op je lichaam. Check daarom zeker altijd deze plekken:

  • achter jouw oren
  • onder je haar
  • onder je oksels
  • rond jouw navel
  • in de knieholtes
  • Ter hoogte van jouw lies

De beet zelf voel je niet. De teek verdooft als het ware de plek waarin ze zich nestelt. Onmiddellijk na de beet ziet ze eruit als een klein zwart puntje. Je zou het bijna verwarren met een gewoon vlekje op de huid. Naarmate de teek bloed opzuigt, wordt het lijfje dikker. Dan herken je de tekenbeet snel.

Wat als je een tekenbeet ontdekt?

Wat te doen bij een tekenbeet? Heel simpel. Haal de teek er zo snel mogelijk uit. Dit doe je best met een tekentang. Doe dit voorzichtig, want enkel zo komt de teek volledig mee. Draai niet tijdens het uithalen. Trek alles in een vloeiende opwaartse beweging mee. Zorg er zeker voor dat er niets meer achterblijft. Gebruik hierbij geen ontsmettende of reinigende stoffen. En knijp achteraf zeker de teek niet plat.

Waarom? Omdat een teek vaak besmettelijke ziektes overdraagt. De meest gekende is de ziekte van Lyme. Die treft 2% van de mensen die met een tekenbeet te maken hadden. Alles start bij een rode kring rondom te beet. Die kan tot 3 maanden na de tekenbeet verschijnen. Zelfs als de teek onmiddellijk verwijderd werd. Bovendien kunnen ook bijkomende symptomen te kop opsteken. De rode kring, koorts en pijn aan gewrichten, keel of spieren zijn sowieso signalen om snel bij de huisarts langs te gaan. Een tijdige behandeling doet de kans op blijvende problemen sterk afnemen.

De conclusie? Voorkomen is veel beter dan genezen. Maak jouw tuin veilig, haal een tekentang in huis en geniet zorgeloos van de zomer.

Haal nu jouw tekentang bij Apotheek An De Witte.