5 eenvoudige tips om elke winter levens te redden

5 eenvoudige tips om elke winter levens te redden

De luchtweginfecties zijn meesters in het verspreiden. Want geef toe. We zijn niet de beste leerling van de klas als het over ziek zijn gaat. Een beetje koorts? Niet klagen en gewoon doordoen. Geen coronamaatregelen meer? Tijd om weer volop samen te komen en elkaar te begroeten met een knuffel en een kus. Nochtans heeft niemand zin om ziek te zijn. Of om te lang te moeten wachten op medische hulp omdat alle diensten overbevraagd zijn. En toch blijven we hardleers. Daarom lanceren de overheden een plan tegen die verspreiding. Met 5 eenvoudige tips om elke winter levens te redden. Want elke golf van luchtweginfecties kent dodelijke slachtoffers. Slachtoffers die vermeden konden worden. 

5 tips voor gezondere winters 


Dit zijn de 5 tips die levens redden:
 

  • Was jouw handen vaker en grondiger. 
  • Zit je met enkele mensen samen? Zorg dan voor voldoende ventilatie. Zet op tijd en stond een raam of een deur open. 
  • Ben je verkouden? Moet je niezen of hoesten? Draag dan een mondmasker op plaatsen waar je niet op afstand kan blijven. 
  • Blijf thuis als je ziek bent. Neem geen risico’s om het aan anderen door te geven. 
  • Vaccinaties tegen COVID en griep zijn absoluut aangeraden voor zorgverleners en kwetsbare groepen. Die laatste groep neemt er best nog een vaccinatie tegen pneumokokken bij.  

Download hier de affiche met deze tips. 

Gekende tips met een hoge doeltreffendheid 

Niets nieuws, hoor ik je denken. Toch toont de huidige golf aan infecties het belang aan om deze tips te blijven herhalen. Die 5 tips zagen we de afgelopen jaren zo vaak verschijnen. Natuurlijk met het oog op dat toen allesoverheersende virus. Het is op zich een beetje beschamend dat we ze zo snel weer vergeten zijn. Of dat we ze te weinig in verband brengen met andere luchtweginfecties. Want die maken je flink ziek. Voor sommigen zelfs met fatale afloop.  

Leg die tips niet zomaar naast je neer. Houd ze elke winter in het achterhoofd en zorg dat ze vanzelf in je opkomen als je iets voelt. Het zijn echt minieme inspanningen. Met een levensbelangrijk resultaat. 

Help mee om deze levensbelangrijke boodschap zoveel mogelijk te verspreiden. Download de affiche en hang ze uit op het werk, in je winkel,…