Wanneer heeft je kind koorts?

Wanneer heeft je kind koorts?

Koorts is een woord dat we vaak in de mond nemen van zodra iemand iets warmer aanvoelt. Je legt even je hand op het voorhoofd of onder de kin en neemt de thermometer erbij. Weet dat onze lichaamstemperatuur regelmatig eens schommelt. Zeker bij kinderen. En dat een verhoging niet per se koorts is. Wanneer heeft je kind koorts? En wat doe je in dat geval? Ontdek het hier.

Koorts versus verhoging

De definitie van koorts is duidelijk. Zie je 38°C of meer op de thermometer staan? Dan heeft je kind koorts. Wat als je dan 37,9°C ziet staan? Is je kind dan helemaal niet ziek?

Het verschil tussen koorts en verhoging zit hem in een aantal dingen. Een kind heeft gemiddeld een hogere lichaamstemperatuur dan een volwassene. Bovendien zweten ze minder en geven ze zo minder warmte af langs de huid. Zo leiden een warme omgeving, dikke kledij of een inspanning sneller tot een verhoging van de lichaamstemperatuur. Ook naar de avond toe is er vaak een lichte stijging. Blijft je kind normaal spelen, eten en handelen, dan is er geen reden tot ongerustheid.

Zie je jouw kind wel veranderen en geeft je thermometer de grens van koorts aan? Dan is er wel een onderliggende oorzaak.

Wanneer wijst koorts op een noodgeval?

Zaken als verminderde eetlust, vermoeidheid of minder activiteit gaan vaak samen met koorts. Je kind is ziek en voelt zich ellendig. Toch zijn er 5 signalen die direct alle alarmbellen moeten laten rinkelen. Zie je die bij je kind, dan is de situatie heel dringend. Dan spreken we van een spoedgeval.

  1. Onderhuidse, blauwrode, puntvormige vlekjes die je niet weggaan als je ze indrukt
  2. Een grauwe huidskleur
  3. Opvallende sufheid of zelfs moeilijk te wekken uit de slaap
  4. Een verwarde indruk
  5. Moeite met ademhalen
Wat doe je bij koorts?

Is je kind jonger dan 90 dagen en heeft het koorts? Dan ga je zo snel mogelijk langs bij een arts. Infecties kunnen bij deze kinderen ernstige gevolgen hebben. Zelfs al zie je naast de koorts geen andere alarmerende signalen.

Bij kinderen ouder dan 3 maanden kan je bij koorts zonder ernstige gevolgen een dosis paracetamol geven. Brengt dit geen beterschap, dan ga je toch langs bij de arts. Zie je een van de 5 alarmbellen, dan ga je onmiddellijk naar het ziekenhuis of naar een arts.

Koorts is op zich een goede reactie van ons lichaam op een aanval. Ons natuurlijke afweersysteem vecht tegen de indringers. Als volwassene hebben we door de jaren heen een sterker afweersysteem. Hierdoor hebben we minder vaak koorts. Bij kinderen is alles nieuw en neemt het afweersysteem de tijd om weerstand op te bouwen. Er is dus niet altijd reden tot paniek. Wees alert voor signalen en laat je kindje rustig spelen, eten, buiten zijn. Alles kan, zolang de situatie niet erger wordt. Het is aangeraden om steeds een koortswerend middel in huis te hebben. Zo verlicht je de symptomen en voorkom je erger.

Ga langs bij Apotheek An De Witte voor professioneel advies over koorts.