Toename kinkhoest: hoe herken je het en hoe pak je het aan?

Het Departement Zorg trekt aan de alarmbel voor het hoge aantal besmettingen met kinkhoest sinds het begin van het jaar. De meeste besmettingen gebeuren in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Kinkhoest is levensgevaarlijk voor kinderen jonger dan 1 jaar. Het is dus ontzettend belangrijk om het snel te herkennen en aan te pakken. Daarom zetten we een aantal zaken voor jou op een rijtje.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een bacteriële infectie op de luchtwegen. Het is een ontzettend besmettelijke ziekte. Ze veroorzaakt een hoest die maanden kan aanslepen. Zo raakt de bacterie ook snel in de omgevingslucht en is de kans op besmetting groot.

Het is net die hoest die de ziekte voor baby’s gevaarlijk maakt. Dit vergt massa’s energie, waardoor er geen fut meer is om te eten en te drinken. Er is ook een risico op zuurstofgebrek en hersenschade. Let bij baby’s zeker op andere symptomen, zoals frequent stoppen met ademen en blauw aanlopen. Vaak is een ziekenhuisopname nodig om de baby er terug bovenop te krijgen.

Bij welke leeftijdsgroep komt kinkhoest het meeste voor?

Het grootste aantal aanmeldingen komt van kinderen tussen 4 en 9 jaar. Op deze leeftijd zijn ze doorgaans al gewapend tegen deze ziekte. Maar het is wel opletten geblazen als er jongere kinderen in het gezin zijn. Als zij ook besmet raken, zijn de risico’s groter.

Gratis vaccinatie tegen kinkhoest

Weet dat zowel volwassenen als kinderen zich gratis kunnen laten vaccineren tegen kinkhoest. Bij baby’s luidt het advies om deze vaccinatie vanaf de leeftijd van 8 weken toe te dienen. Twee andere belangrijke doelgroepen zijn zwangere vrouwen en gezinsleden van jonge kinderen. Was je laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden? Laat je dan zeker opnieuw vaccineren om de jonge kinderen in je omgeving te beschermen.

Hoe herken je kinkhoest?

We sommen de symptomen nog eens op in een handig overzicht.

Symptomen van kinkhoest bij baby’s

● Verkoudheid
● Hoest
● Piepende ademhaling
● Pauzes in de ademhaling
● Blauw worden
● Weinig eten en drinken
● Futloos zijn

Symptomen bij kinderen en volwassenen

● Verkoudheid
● (blaffende) hoest die vooral ‘s nachts opkomt en heel lang aansleept
● Piepende adem
● Taaie slijmen
● Braken
● Longontsteking

Hoe pak je kinkhoest aan?

Meestal is de besmetting op zich al uit het lichaam eens de duidelijkste symptomen naar boven komen. Dan is enkel een symptomatische behandeling mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een neusspray of hoestsiroop.

In de acute fase kan een behandeling met antibiotica wel aangewezen zijn. Wordt er een besmetting in je gezin vastgesteld en heb een kind jonger dan een jaar in huis, dan zal de arts alle gezinsleden testen en indien nodig antibiotica toedienen. Vooral om het jonge kind te beschermen.

Ga bij twijfel sowieso langs bij de huisarts of vraag raad bij ons in de apotheek.