5 ontnuchterende cijfers om deel te nemen aan Tournée Minerale

Februari is sinds enkele jaren Tournée Minérale maand. Een maand waarin we massaal alcohol afzweren. Deze sensibiliseringscampagne kent veel succes. En dat is maar goed ook. Want alcohol heeft veel effect op de gezondheid, in negatieve zin. Ontdek hier 5 ontnuchterende cijfers om zeker deel te nemen aan Tournée Minérale, de effecten van alcohol en de reden waarom Tournée Minérale zoveel succes heeft. Doe je dit jaar ook mee?

5 feiten over alcohol en Tournée Minérale

  • Elk jaar doet 1 op de 5 volwassenen mee aan Tournée Minérale, de alcoholvrije maand februari.
  • 10% van de Belgische inwoners ouder dan 15 jaar drinkt dagelijks alcohol.
  • 1 op de 10 overlijdens in ons land is te wijten aan overmatig alcoholgebruik. Hiermee staat alcohol op de tweede plaats van doodsoorzaken die je kan vermijden. Roken staat op de eerste plaats.
  • Het positieve effect op korte termijn is overduidelijk. 80% van de personen die een maand geen alcohol dronk, voelde minstens 1 positief effect.
  • Na Tournée Minérale 2022 voerde de UGent een studie uit om het effect op langere termijn na te gaan. Zes maanden na de alcoholvrije maand, consumeerde 20% van de deelnemers nog steeds minder alcohol dan voor Tournée Minérale.

Welk effect heeft alcohol op je gezondheid?

Alcohol kwam op onze website al in heel wat eerdere fit tips naar voor. Veneuze insufficiëntie, rode huid, slaapproblemen, jicht, hoofdpijn, … Alcohol speelt een aandeel in elk van deze gezondheidsproblemen. Ze sluipen je leven binnen en je merkt het vaak pas als je alcohol eens even aan de kant laat staan. Je slaapt beter, hebt meer energie, kan je beter concentreren, … Allemaal zaken waar je onmiddellijk de vruchten van plukt.

De langetermijn effecten van overmatig alcoholgebruik zijn nog veel schrikwekkender. Je loopt veel meer kans op een hele reeks kankers, ernstige leverstoornissen, maagklachten, hart- en vaatziekten, onherstelbare hersenschade, …

Wat verklaart het succes van Tournée Minérale?

We moeten het toegeven. Alcohol is in ons land ingeburgerd als sociaal bindingsmiddel en als een stimulans voor plezier en gezelligheid. Je kan zelfs stellen dat dit voor het overgrote deel van de Belgen allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Dit geeft ook een bepaalde druk. Als je hier niet aan meedoet, voel je je een buitenbeentje. En het is natuurlijk extra lastig om alcohol te laten als je zelf ook graag van een glaasje geniet en je de volledige groep wel alcohol ziet drinken. Je moet al een heel sterk doorzettingsvermogen hebben om dit vol te houden.

Net daarin zit de kracht van Tournée Minérale. De bijval is zo groot dat je je zeker niet alleen door deze alcoholvrije maand moet slaan. Het wordt zelfs een evidentie om mee te doen en om te ervaren dat je ook feest kan vieren zonder alcohol. Je ervaart helemaal geen druk om toch een glaasje mee te drinken. Meer nog, je kan hier samen met je vrienden op een creatieve manier mee omgaan. Proef eens enkele nieuwe alcoholvrije drankjes. De markt speelt hier gretig op in. Er is heel wat lekkers en verrassends te verkrijgen.

Doe je ook mee aan Tournée Minérale? Apotheek An De Witte staat je graag bij met advies.